Setkání připomene 120 let blanenského Klubu českých turistů

V letošním roce si blanenský odbor Klubu českých turistů připomíná 120 let své existence. Významné jubileum bychom chtěli oslavit prostě, návratem ke kořenům klubu, tedy výšlapem do přírody v okolí Blanska. V neděli 24. září se od 12:00 hodin sejdeme s příznivci, současnými i bývalými členy v Hospůdce na kasárnách, která se nachází pod rozhlednou na Podvrší vedle Veselice.

Na místě bude možné získat razítko a tričko vytvořené pro tuto příležitost. Turistům doporučujeme dorazit jedním z následujících hvězdicových výletů (nebo po vlastní ose):

  • Blansko – nádraží (8,5 km): po zelené na Těchov – po žluté na Obůrku – po modré na Podvrší
  • Blansko – vlaková zastávka (7 km): po modré přes Obůrku na Podvrší
  • Rájec-Jestřebí (11 km): po žluté přes Karolín, Petrovice do Vavřince – po modré přes Veselici na Podvrší
  • Doubravice n. Svit. (13 km): po červené do Kuniček – po silnici na křižovatku se zelenou – po zelené přes Žďár do Petrovic – po žluté do Vavřince – po modré přes Veselici na Podvrší
  • Boskovice (15 km): po zelené přes Žďár do Petrovic – po žluté do Vavřince – po modré přes Veselici na Podvrší
  • Sloup (4,5 km): po modré přes Vavřinec a Veselici na Podvrší
  • Ostrov u Macochy (8 km): po zelené přes Suchdol do Vavřince – po modré přes Veselici na Podvrší
  • Rudice (14 km): po červené přes Vilémovice, Macochu na rozcestí v Pustém žlebu – po zelené přes Suchdol do Vavřince – po modré přes Veselici na Podvrší

V počátcích byla činnost blanenského KČT soustředěna hlavně na zpřístupnění a popularizaci Moravského krasu. U horního můstku Macochy vybudoval zděnou turistickou útulnu, v samotném Blansku provozoval několik nocleháren a hledal a vytyčoval nové cesty v celé oblasti. Činnost odboru byla narušena světovými válkami, ale ani v této době zcela neustává.

Po nástupu komunismu v roce 1948 je stejně jako jiné obdobně zaměřené organizace postupně začleněn pod tělovýchovnou jednotu Sokol Blansko, pod kterou je také převeden veškerý majetek odboru. Hlavní náplní se stávají (i vícedenní) výpravy a tábory po republice, později i v zahraničí.

V 70. letech vzniká oddíl mládeže, který se v dalších desetiletích úspěšně zapojuje do turistických závodů, a to i na mezinárodní úrovni. Pro veřejnost odbor pořádá pochody – nejprve dnes už zaniklý „Za studánkami a pomníčky do okolí Blanska“ a následně stále populární „Pochod podzimním lesem“, který dodnes inspiruje vznik velkého množství obdobných akcí. Díky své dosavadní a dlouhotrvající činnosti byl náš odbor také zařazen do Síně slávy KČT. V současné době tvoří jeho členskou základnu téměř 80 turistů všech věkových kategorií.

Ondřej Bláha, předseda KČT, odbor Blansko